Et besøk i New Orleans

french-quarter-NOLA0816New Orleans er Louisianas hovedstad, og er i dag en storby med rundt 450 000 innbyggere. Byen har lange historiske røtter etter US-amerikanske forhold, med en grunnleggelse av franske nybyggere i 1718.

Byen er et kjært og noe eksotisk turistmål. Den lokker med en løssluppen atmosfære, et rikt kulturliv, og helt særegne mattradisjoner. Disse kjennetegnes nemlig av byens nøkkelposisjon for handel og møte mellom forskjellige skikker og folk gjennom 3 århundrer.

Byen ble grunnlagt for å dyrke mat for de karibiske øyene, hvor landet skulle brukes til å dyrke sukker, så vel som for å fungere som en handelsstasjon med landområdene som lå oppover Mississippi. Det store elevdeltaet ved Mississippis munning byr også den dag i dag på gode fiskeområder.

Dette betyr at råvarer fra et enormt geografisk område fløt sammen i byen. Handelen førte med seg en rik overklasse som kunne betale for et godt måltid, og folkene som kom hit, fra mange forskjellige steder, tok med seg både mat og teknikker for tilberedelse. Spanske og franske kokekunster møtte på den amerikanske overfloden av råvarer, og blandet seg med kulturen til sukker-slavene og den engelsk-amerikanske kulturen.

Ironisk nok er det den lokale lapskausen “gumbo” som er den retten som er best kjent i byen, men den som vil ha andre smaksopplevelser, med mye godt krydder, og en sterk dominans av fersk fisk og sjømat, er også kommet til rett sted. Jambalaya er også er gryterett, men den kan gjøres lang mer forførende enn en lapskaus.

Ved siden av en rikholdig meny finner man også mye god musikk i byen, spesielt i gamlebyen French Quarter, og i det gamle horestrøket Storyville. Mye av den gode gamle moroa er i løpet av de siste årene blitt disneyfisert, og den strømlinjeformede turistindustrien har tatt over store deler av disse nabolagene, i kombinasjon med en tiltagende gentrifisering.