Hva gjør mat kreolsk?

jambalayaDet kreolske kjøkken er et blandingskjøkken, på samme måte som kreolene er resultatet av blandet og variert påvirkning gjennom århundrene. Den opprinnelige befolkningen i området var franskmenn som var blitt fordrevne da britene på 1700-tallet erobret de franske koloniene i Canada. Noen valgte å bli igjen i det høye nord, og finnes der den dag i dag, men de som valgte å forflytte seg, kalles i dag for Kreoler.

Navnet indikere at de blandet seg med det nye landet, og ble til et nytt folk, som lenge holdt på sine franske tradisjoner. Men da de havnet ved Mexico-gulfen, møtte de på spaniere og kariber, og drev handel og samhandling med dem.

Tilbake til spørsmålet

Kreolsk mat kombinerer mange av de matvarene som allerede eksisterte i Amerika, med mattradisjoner som stammer fra det franske og spanske kjøkkenet. Dette er matvarer som i dag også finnes i butikkhyllene i Norge, men de var fortsatt ikke vanlige hos oss for 20 år siden.

Det som gjør mat kreolsk er krydder og frukter, som chilipepper og paprika, så vel som den amerikanske cayennepepperen. Frukter fra området, som tomater og kokosnøtter kom også til, så vel som mange av plantasjefruktene som etterhvert ble plantet i Karibia, så vel som lokale frukter, som for eksempel en slektning av kakao-planten som smaker som en blanding av ananas og sjokolade. Mais av utallige arter kom også inn i blandingen.

Mye av grunnlaget for ingrediensene kommer også fra Europa, med bacon, pølser, kylling og smør, som viktige faktorer.

Det sumpaktige landskapet i Louisiana gav god odlingsmark for ris, og et rikt fiske, noe som setter kronen på verket for den mat man kan finne i området den dag i dag. Mye av det er den billige maten til vanlige folk, på samme måte som pizza, pasta eller poteter, ble vanlige ingredienser andre steder i verden.