Kjøttkaker med kreolsk vri

Slimming-Worlds-turkey-meatballs-in-Creole-sauceKjøttkaker er jo en veletablert søndagsrett i Norge, men man kan gjøre litt for å sprite opp det hele på mange forskjellige vis. Et kjennetegn for norsk mat er jo at det som regel ikke brukes mye krydder, og smaken kan lett bli kjedelig, i alle fall for den som er vant med litt mer futt. Oppskriften som følger nedenfor kan forresten brukes til å gjøre det meste av matretter til en kreolsk nytelse. Mye avhenger nemlig av den riktige krydderblandingen, så vel som samspillet mellom noen utvalgte ekstra ingredienser.

Kreolsk krydderblanding

Man kan lage blandingen i ganske store volum. Den holder seg, slik at man kan ta den frem ved anledning.

  • 1 ts hvitløkspulver.
  • 1 ts tørket oregano.
  • 1/2 ts timian.
  • 1 ss nymalt pepperblanding.
  • 1/2 ss cayennepepper.
  • 3 ss paprikakrydder.
  • 1 ss kvernet havsalt.

Kreolske kjøttkaker

  • 400 gr kjøttdeig (ta den feite, den smaker bedre).
  • 1 liten løk.
  • 1 egg.
  • 1 dl melk.
  • 2 ss med den kreolske krydderblandingen.
  • 2 skiver med gammelt brød eller ett rundstykke.
  • Olje for steiking.

Sausen

  • 2 dl vann.
  • 2 ss mel.
  • 3 ss tomatpuré.
  • 10 dråper tabasco.
  • 1 dl BBQ-saus.
  • En fersken, gjerne hermetisert.
  • 1 ss krydderblanding.
  • 1/4 ts piripiri knust i morter.

Lag sausen først

Mos ferskenen med en stavmikser, og bland resten av ingrediensene i en gryte, rør sammen mens det koker opp. Tilsett gjerne mer krydder etter din egen smak.

Deretter kjøttkaker

Finhakk løken og brødet, bland alt sammen i en bolle, og kna sammen det hele. Varm oljen i en stekepanne. Bruk en spiseskje, som dyppes i vann, slik at det ikke klistrer, og handa, for å forme kjøttkakene. Brun kjøttkakene i oljen, til de er gyldne og faste. Putt dem deretter i sausen. Kok ut panna med vann og putt det i sausen også. La sausen småkoke i en halvtime, og jevn den etter smak.

ADD YOUR COMMENT