Lapskaus på kreolsk

______8948054Ved siden av Jambalaya er det vel kanskje Gumbo, som er den mest kjente kreolske gryteretten. Du har kanskje hørt om retten før, men denne typen matlaging er ikke så kjent i Norge enda, så det er ikke mange som har smakt den. Derfor er det også noe som man kan imponere med, og noe som er litt utenom det vanlige. Gumbo er en vanlig helgemiddag i de amerikanske Sørstatene, og oppskriftene varierer, alt etter hva man får tak i, akkurat som med ekte lapskaus og andre gryteretter. Gumbo kan lages med skalldyr, kylling eller med krydderpøser, og gjerne alt på en gang, akkurat som med Jambalaya. Du kan fylle på med norske råvarer, men du må passe på at det blir mer krydder enn vanlig.

Ingredienser: Jambalaya for 4 porsjoner

1 kg med rå scampi eller reker

1 dl med raps eller solsikkeolje

2 dl hvetemel

2 bokser hermetiske tomater

2 bokser med vann, skyll ut tomatboksene og bruk det vannet

1 stor løk

1/2 hvitløk

5 laurbærblader

2 ts salt

1 ts malt pepper

1/2 cayennepepper

1 ts chilipulver eller en til to tørkede chili

400 gr krabbekjøtt, enten fra to store krabber eller hermetisk

2 ts timian

Tilberedelse av Jambalaya

Legg rekene til tining i vasken, og finn frem en stor gryte, gjerne av støpejern. tøm oljen i gryta, og rør inn hvetemelet. La dette koke opp og bli fast, i rundt 20 minutter, og rør slik at det ikke brenner fast. Rens rekene og legg dem kaldt.

Hiv tomater og vann i gryta, tilsett krydder. Ha i hakket løk og hvitløk, tilsett laurbærbladene. La blandingen trekke i 45 minutter på laveste varme, etter ett oppkok.

Like før servering kan man gi et lite oppkok til. Deretter tilsettes krabbekjøttet og reker eller scampi. Ikke la dem varmes for lenge. Da blir de seige.